Подгответе автомобила си за зимата

Ноември ни зарадва с високи температури и хубаво време, но според метеоролозите съвсем скоро зимата ще дойде, заедно със заледените пътища, ранното стъмване, мъглите и студа. Всяка зима броят на катастрофите и жертвите на пътя се увеличава, затова КАТ – Пътна полиция в партньорство със Съюза на българските автомобилисти стартира в началото на месеца акция, обхващаща цялостната подготовка на автомобилите за зимния сезон.

До 15.11.2013 г. всички водачи на автомобили ще могат напълно безплатно да проверят състоянието на фаровете и гумите си в сервизните центрове на СБА и партньорите им от Мото – Пфое. Тези от тях, които решат и има необходимост от професионална интервенция, ще могат да се възползват от 20 % намаление на труда в центровете.

От Пътна полиция ще проверят изправността на пътната маркировка, осветлението на пътищата и състоянието на пътните знаци. Освен това Екипи от 10 и повече катаджии ще правят проверки на шофьорите по пътищата по метода на „широкообхватния контрол“. Катаджиите ще следят за изправност на чистачките и светлините, и отговарят ли грайферите на гумите на изискванията за зимни условия.

Ето и кратките съвети на СБА за подготовка на автомобила за зимата:

  • Изключително важно за Вашата сигурност е да подмените летните гуми със зимни.Не използвайте различни видове и размери гуми.
  • Проверете светлините на автомобила.Неизправните и нерегулирани фарове водят до повишен риск от блъскане на пешеходци на пътя.
  • Проверете отоплението на стъклата и на купето на автомобила, акумулатора и стартовата уредба на автомобила.
  • Заредете зимна течност за чистачките, проверете концентрацията на антифриза.
  • Потегляйте и спирайте плавно при мокра,заснежена и заледена настилка.
  • При мъгла, дъжд и обилен снеговалеж се движете със скорост,позволяваща безопасно спиране в зоната на видимостта.
  • Не употребявайте алкохол преди и по време на път.
  • Не потегляйте без всички в автомобила да са поставили предпазните колани, а малките деца – в седалки и столчета с колани.

Още съвети за зимния сезон, може да намерите ТУК

И не забравяйте да подновите застраховката на автомобила!

Източник: www.uab.org