Два земни труса за едно денонощие. Как да процедираме при следващ?

Земетресенията се случват внезапно, могат да бъдат с голяма разрушителност и най-често ни сварват неподготвени. Определянето на потенциалните опасности преди това да се случи и предварителното планиране може да намали опасностите от сериозни вреди или загуба на човешки живот от земетресение. Поправката на дълбоки пукнатини в мазилката на тавани, стени и подове, надеждното прикрепване на осветителните тела към таваните и придържането към местните сеизмични стандарти за сградите, ще ви помогне да намалите деструктивността на последствията от земетресения.

Проверка за опасности
– Прикрепване на рафтовете здраво към стените.
– Поставяне на големи и тежки предмети на по-ниски места.
– Подреждане на чупливи предмети като бутилки и буркани, стъкло и порцелан в камери с ключалки на неголяма височина от пода.
– Преместване на тежки и опасно чупливи предмети като картини и огледала на места където не е типично да почиват или седят хора.
– Укрепване на осветителните тела.
– Отремонтиране на дефектирали елементи от електрическите инсталации и връзки с утечки от газ носещи потенциални рискове от пожар.
– Укрепване държачите на радиаторите от парното отопление за стената или пода.
– Ремонтиране на всички дълбоки пукнатини в тавани, подове и основи на сгради. Получете експертни съвети, ако са налице признаци на повреди по сградата.
– Подреждане на пестициди, отровни химически и лесно-запалими вещества в здраво затворени обезопасени места.

Личен пакет от необходими вещи при бедствие
– Фенерче и допълнителни батерии за него.
– Противогаз или най-малко респиратор, ако живеете в района на химически комбинат.
– Портативно радио работещо на батерии и допълнителни батерии за него.
– Пакет от превързочни материали и други средства за оказване на първа медицинска помощ.
– Основни лекарства – обезболяващи и тези, които се явяват жизнено необходими – индивидуално.
– Суха храна и вода.
– Отварачка за консерви, прибори за хранене, нож, ножичка, свирка, игли и конци.
– Пари в брой и кредитни карти, важни документи.
– Здрави обувки и други вещи в зависимост от сезона.

Разработване на план за сбор и спешна комуникация при бедствие
– В случай, че членовете на семейството са разделени едни от други по време на земетресение ( примерно през деня, когато възрастните са на работа, а децата на училище), разработване на план за влизане във връзка след бедствието.
– Обаждане до роднина или приятел живеещи в друго отдалечено от бедствието място определени предварително като „лице за семеен контакт”. След бедствие често е по-лесно да се обадите до по-отдалечено населено място. Уверете се, че всеки в семейството знае името, адреса и телефонния номер на лицето за контакт.

Какво да правим по време на земетресение
Останете на безопасно място доколкото това е възможно. Имайте предвид, че някои трусове се случват преди основното по сила земетресение. Предвижете се с няколко стъпки до най-близкото безопасно място и останете в помещението докато труса спре и сте сигурни, че излизането Ви е безопасно.

Все пак, ако условията Ви позволяват да напуснете сградата до 5-6 секунди от начаалото на труса, може да рискувате и се опитате да я напуснете. Имайте предвид, че стълбищата в жилищните кооперации са доста ненадеждни при земетресение и често те първи падат.

Ако сте на закрито
– СНИЖЕТЕ СЕ към пода; ПРИКРИЙТЕ СЕ под устойчива маса, бюро или други здрави мебелни части; ОСТАНЕТЕ така, докато трусът спре. Ако няма маса или бюро до вас, обгърнете лицето и главата си с ръце и се свийте във вътрешен ъгъл на сградата.
– Стойте далеч от стъкла, прозорци, външни врати и стени и всичко, което би могло да падне върху Вас, като осветителни тела или мебели.
– Останете в леглото, ако сте там когато земетресението започне. Защитете главата си с възглавница, освен ако не сте под тежък полюлей, които би могъл да падне. В този случай се преместете до най-близкото безопасно място.
– Използвайте рамката на вратата за подслон, само ако тя е в непосредствена близост до вас и ако сте сигурни, че е надеждно укрепена и устойчива.
– Останете в помещението докато разклащането спре и се убедите, че е безопасно да излезете навън. Изследванията показват, че повечето наранявания възникват, когато хора в сградите се опитват да сменят местоположението си в сградата или се опитват да я напуснат.
– Бъдете наясно, че електрозахранването вероятно ще изключи или могат да се включат противопожарните аларма и система за гасене.
– НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ асансьори!

Ако сте на открито
– Стойте там.
– Отдалечете се от сгради, елементи на уличното осветление и жици.
– Ако сте вече на открито, останете там до спирането на труса. Движението на земните пластове по време на земетресение рядко е пряка причина за смърт или увреждане. Повечето жертви при земетресение са в резултат на рухнали стени, летящи парчета стъкло и падащи предмети.

Ако сте в автомобил
– Спрете веднага щом безопасността позволи и останете в превозното средство. Избягвайте спирането в близост до или под сгради, дървета, надлези, мостове, електопреносни жици.
– Продължете внимателно след земетресението. Избягвайте пътища и мостове , които биха могли да са повредени при земетресението.

Ако сте затиснат под отломки
– Не пали кибрит или свещ.
– Не се движи излишно и не вдигай прах.
– Покрий устата си с кърпа или подходяща част от облеклото.
– Чукайте по тръбата или стената за да могат спасителите да ви локализират. Използвайте свирка, ако имате под ръка. Викайте само в краен случай.Викането може да доведе до вдишване на опасни количества прах.

И не забравяйте: домовете са скъпи, но застраховките им- не!

Източник: Aircrash

3 Comments

  1. Благодаря ви за статията.Нужно е човек да бъде достатъчно информиран и да знае какво да прави особено при подобни природни бедствия,които няма как да бъдат контролируеми, а само да се предпазим от тях. И много бързо да напуснем сградата, в която се намираме.Силно се надява, че повече няма да има силни трусове у нас.Виждаме какви са блоковете и качеството на строителство и силните трусове не са за нас. Блога ви е интересен и винаги ни пишете новостите.

  2. От природата трудно можем да се спасим ако тя реши да ни върне за всичко което унищожаваме и тровим.Поправката на дълбоки пукнатини в мазилката на тавани, стени и подове, надеждното прикрепване на осветителните тела към таваните и придържането към местните сеизмични стандарти за сградите, ще ни помогне да намалим деструктивността на последствията от земетресенията. Но нима това би помогнало на тези,които преди време загубиха целите си жилища и сега са на каравани и вагони. Дано не си се случват отново подобни силни трусове.

  3. Благодаря за полезната информация която споделихте с нас. Много е важно да имам образование що се отнася до нашата безопасност.Хубаво е да има според мен и предмет в училище който да учи децата ни.Съветите…“ Останете в леглото, ако сте там когато земетресението започне. Защитете главата си с възглавница, освен ако не сте под тежък полюлей, които би могъл да падне. В този случай се преместете до най-близкото безопасно място.- Използвайте рамката на вратата за подслон, само ако тя е в непосредствена близост до вас и ако сте сигурни, че е надеждно укрепена и устойчива….“ тук с възглавницата като се сетих на силното земетресение което беше точно така хванах силно възглавницата докато се усетя какво става.

Comments are closed.