Кога се попълва двустранен констативен протокол при ПТП?

Със сигурност на никой няма да му бъде приятно, в случай че стане участник в пътно – транспортно произшествие, но ако все пак това се случи е добре да сте подготвени как да действате особено, ако имате валидна застраховка и държите да Ви изплатят пълния размер на застрахователното обезщетение. Ето няколко съвета, които неминуемо трябва да следвате:

Обозначете мястото на местопроизшествието като включите аварийни светлини на автомобила и поставете предупредителен светлоотразителен триъгълник. Незабавно уведомете на тел.112.

В случай, че са налице следните условия:

– няма пострадали лица; в ПТП участват само две превозни средства; няма друго увредено имущество, освен по двете превозни средства; между Вас и другия участник има съгласие относно обстоятелствата за настъпване на ПТП; и двете участващи превозни средства са в състояние да се движат на собствен ход след произшествието; и никой от участниците не е употребил алкохол или други упойващи вещества,

се съставя двустранен констативен протокол (изтегли).

Във всички останали случаи се издава протокол за ПТП от компетентните органи на МВР-КАТ.

На гърба на всеки двустранен констативен протокол има указания за попълване от участниците в ПТП.

1.1.Протоколът се попълва на мястото на произшествието.
1.2. Виновния водач попълва лявата страна на протокола (сектор „превозно средство А“), а пострадалото лице в сектор „превозно средство Б“.
1.3. Попълва се с един химикал като всеки водач попълва собственоръчно обстоятелствата в своята колонка.
1.4. Съставя се схема на ПТП.
1.5. Протокола се подписва от двамата участници.
1.6. Задължително се звъни на тел.112 и се взима входящ номер , който се изписва в горната средна част на протокола.

Не променяйте и не поправяйте данните в протокола след подписването му, защото всяка допълнителна корекция го обезсилва.

След попълването на протокола, двамата водачи не по-късно от 7 /седем/ дни, от датата на събитието уведомяват застрахователя, като предоставят превозното средство за оглед и свиделствата за правоуправление.

В случай че разполагате единствено със задължителна застраховкаГражданска отговорност” обезщетение не се полага, ако Вие сте виновния за настъпване на пътно-транспортното произшествие. Това е застраховка, чрез която се застрахова Вашата отговорност, спрямо трети лица. Това е причината, поради която се сключва доброволната застраховка „Автокаско” на МПС. При нея имате право да се обърнете за изплащане на обезщетение към компанията, в която е сключена застраховката, независимо от това, че вината за ПТП-то е Ваша.

В случай че вината за ПТП-то е на другия участник, тогава Ви се полага обезщетение от застрахователната компания, в която е сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите на виновния водач. В случая имате два варианта. Ако имате застраховка Каско, заведете претенция за обезщетение чрез своя застраховател по доброволната автомобилна застраховка. Ако нямата застраховка Каско, трябва да отидете в ликвидационен център на застрахователната компания, в която е сключена задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на виночния водач.

Тук е мястото да споменем и какво да правите, когато е настъпило:

2. ПТП в което никой не се признава за виновен.
2.1. Задължително се звъни на тел.122, обяснява се обстоятелството, че никой не признава вината.
2.2. Задължително се изчаква пристигане на КАТ за съставяне на протокол.

3. ПТП, в което водача е самокатастрофирал.
3.1. Ако автомобила не е в движение задължително се изчаква КАТ.

4. ПТП с пострадали.
4.1. Обадете се на тел. 112. Задължително изчакайте пристигането на КАТ.

• По възможност се евакуирайте от превозното средство.

• Ако има други пътуващи с Вас им помогнете да се евакуират, при невъзможност за това (ако те са затиснати от конструкцията на автомобила), не предприемайте рисковани мерки по тяхното освобождаване.

• Изчакайте помощта на компетентните органи.

• Обезопасете мястото на катастрофата със светлоотразителен триъгълник – 30 м за градски условия и 100 м за извънградски условия.

• Откачете клемите на акумулатора.

• Не пушете и избягвайте всякакви източници на възпламеняване (запалки, кибрит и др.), защото може да има неконтролируемо изтичане на гориво.

• Ако сте затиснати от конструкцията на автомобила не се движете.

• За погасяване на възникнал пожар използвайте пожарогасителя в автомобила.

• Ако злополуката е с транспортно средство превозващо опасен товар, избягвайте допира с товара и по възможност се отдалечете на разстояние от 60 м.

Застраховката, която е добре да имате, в случай че има пострадали лица при ПТП-то е „Злополука на лицата в МПС„. Предмет на тази застраховка са здравето, животът и телесната цялост на пътниците и водача в превозните средства. Тя гарантира на собственика на автомобила, че ще обезщети пътниците в автомобила, в случай че по време на движение или при слизане и качване в МПС, някой от пътниците претърпят неимуществена щета.

 

4 Comments

 1. Отговор

  Във всяко едно събитие няма как да не участват всички, няма само един виновен или обратното, особено на пътя,.Всички трябва да сме доста внимателни и предпазливи. И ако има пострадалото лице,то е необходимо да заведем претенция за обезщетение в застрахователната компания, в която е застрахован виновния водач, и да предоставим МПС за оглед, както и свидетелството за управление на МПС, контролен талон на водача и какво ли още не, но знаем, че особено за даване на пари не стават ей така нещата.

  • D&R Ltd.

   Отговор

   Здравейте! Много правилно сте го казали- във всяко едно събитие няма само един виновен! Но когато се случи нещо, за да получим обезщетение от застрахователя трябва да сме изрядни, независимо дали сме виновни или не. Всички тези документи се изискват поради няколко причини- да се установи дали МПС е било технически изправно, дали е било застраховано, кой е собственика и кой водача на МПС. Освен това, ако се знаят предварително и се занесат всички изискуеми документи при завеждане на претенция за обезщетение, процедурата е много лесна и бърза, а обезщетението се изплаща до 15 дни..

 2. Отговор

  Полезна статия, и ако се спазваха всичките тези неща като да не пушим и да избягваме всякакви източници на възпламеняване като запалки, кибрит ,понеже от тях може да има неконтролируемо изтичане на гориво.Друго което ми хареса че сте написали е относно това ако сме затиснати от конструкцията на автомобила да не се движим.И много важно също е за погасяване на възникнал пожар да използваме пожарогасителя в автомобила.Именно заради това трябва да имаме задължително такъв в багажник и да бъде с валиден срок на годност,да го наблюдаваме.Поздравления за статията.

  • D&R Ltd.

   Отговор

   Благодаря за коментара, който сте направили! Вярваме, че е важно всеки от нас да бъде подготвен за всяка ситуация, защото животът е изпълнен с непредвидими неща и не знаем в кой момент какво ще се случи..
   Относно пожарогасителите напълно подкрепям вашето твърдение, че трябва да се наблюдава и да бъде технически изправен. Даже може да напишете малко повече по въпроса, примерно къде е отбелязан срока и други подобни…

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *