Chivas 12 стола- възможностите пред застраховането

До края на първото полугодие на 2014 г. ще заработи единната електронна система за отчитане в реално време на щети по застраховки на автомобили в България. Това каза зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Борислав Богоев, който взе участие в дискусията на тема „Застраховане“, част от поредицата „Chivas 12 стола“. Той обяви, че системата, ще бъде технически готова и изпробвана през март.

До новия регистър ще имат достъп всички застрахователни компании, като това ще им помогне да прилагат гъвкави форми на застраховане и най-вече системата бонус-малус, при която застрахователят ще може да предлага по-добри застрахователни условия на изрядните шофьори. За да бъде приложен този модел на застраховане, обаче, е необходимо да се направят промени в Застрахователния Кодекс. КФН ще предложи нови текстове в нормативната уредба, които ще трябва да бъдат внесени за промяна на закона от Финансово министерство.

Системата за отчитане ще бъде по-съвършен и работещ модел на сега действащия, влязъл през 2011 година регистър за отчитане на застраховките по „Гражданска отговорност“. Този регистър към момента не функционира добре и създава много предпоставки за избягване на плащането на „Гражданска отговорност“. Според Борислав Богоев масовото сключване на застраховката „Гражданска отговорност“ е повишило качеството на пътя като цяло. В резултат на средствата, събрани от нея, станаха възможни и по-съвременните системи за контрол и наблюдение на пътя като оборудване на пътните полицаи, пътни камери и други.

В момента над 86% от регистрираните автомобили в България имат „Гражданска отговорност“. Качва се броят на застрахованите автомобили, които преди година са били около 70% от всички регистрирани. Богоев опроверга твърденията, че цената на застраховката ще падне и посочи като средна цена на застраховка към края на ноември 2013 г. сумата от 219 лв, която е с 19 лв. по-висока от предходната година.

На кръглата маса „Chivas 12 стола“ бяха обсъдени и възможностите за въвеждане на задължителна застраховка на дома. Темата стана особено актуална след серия природни бедствия, които станаха причина много хора да останат без покрив през последните 2 години. Идеята включва въвеждане на задължително застраховане с т. н. катастрофичен пул, който включва застраховки против различни бедствия и аварии. Все още не е ясно какви точно щети ще покрива този род застраховка и специалистите не са единни по тази тема. Наскоро депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски отново лансира идеята застраховките срещу катастрофични рискове като земетресение, наводнение и свлачище да станат задължителни.

Застрахователните специалисти – участници в дебата се разделиха на две в мненията си за въвеждането на задължителна застраховка на дома. Борислав Богоев коментира, че по-скоро подкрепя идеята за катастрофичен пул със задължителни застраховки, но трябва много добре да се обмисли какво ще покриват те, какви рискове ще влизат в пула и какво трябва да осигурява евентуално обезщетение. В идеите за катастрофичното застраховане – земетресение, наводнение, свлачище, не се включва застраховка пожар. По неговите думи хората не си дават сметка, но един товар по време на превоз също може да пострада при земетресение.

От AIG се опасяват, че изкуственото налагане на застраховане крие опасност хората да си купуват само такива полици и да се откажат от доброволните, които покриват още рискове. „Не харесвам задължителността, ние сме пазарна икономика„, коментира Миланов. Той обобщи, че „лицето“ на българското застраховане трябва да се промени, да стане по-достъпно и лесно за разбиране. Според общото мнение на специалистите, хората в България трябва да се образоват, да се научат да разбират смисъла и философията на застраховането, да започнат да четат малките букви и общите условия, а застраховаката да започне да се приема като необходимост, важна за всеки цивилизован гражданин.

Източник: economic.bg