Трети лиценз за застраховки „Заболяване“

„ДЗИ Животозастраховане“ ЕАД ще може да предлага класически здравни застраховки и да работи на принципа на осигуряването, подобно на сегашните здравни фондове. Това е третият лиценз след промените в Кодекса за застраховане и Закона за доброволното здравно осигуряване от август тази година, с които се предвиди възможността застрахователни дружества да предлагат подобни продукти. Комисията за финансов надзор издаe допълнителен лиценз за застраховка „Заболяване“ на ДЗИ- Животозастраховане ЕАД, съгласно Приложение № 1,  Раздел ІІ, т. 2 от КЗ за рисковете “фиксирани парични суми”, “обезщетения” и „комбинация от горните две”.

„ДЗИ“ притежава и двата лиценза за дейност, но от бизнес гледна точка е по-удачно „ДЗИ – Здравно осигуряване“ да се влее в „ДЗИ Животозастраховане“.

Здравноосигурителното дружество ще продължи да обслужва сключените договори до определена дата през 2013 г. и след това целият бизнес на фонда ще бъде поет от животозастрахователната компания, казаха от ДЗИ. Прехвърлянето ще става автоматично, прекъсване на услугите няма да има, а договорите ще се ползват до изтичане на нормалния им срок. По подобен начин ще се организира и преструктурирането на другите здравни фондове, които вече обявиха намеренията си за промени.

След получаването на лиценза от надзора животозастрахователната компания на ДЗИ ще започне да предлага и нови продукти, посочиха от ръководството й. Част от тях ще бъдат насочени към осигуряване на служителите в малки и средни компании. Според тях в България има повишен интерес към здравните услуги. Досега „ДЗИ – Здравно осигуряване“ е разчитало основно на корпоративни клиенти, както и останалите частни фондове. В последните години обаче от компанията отчитат все по-висок интерес и към индивидуалните договори и тези за осигуряване на цялото семейство.

Източник: Капитал

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *