Спестявайки от застраховка, рискуваш цял живот да си плащаш

Интервю с Мартин Димитров, председател на Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм към 41 народно събрание

– В новото издание на изготвяния от канадския институт Fraser годишен доклад „Икономическа свобода по света“, в който през 2012 г. са включени 144 държави страната ни отстъпва с пет места, от 40-то на 45-то място. На какво според вас се дължи тази констатация?

– В последно време има една нова тенденция в мандата на този кабинет, тенденция на развилнели се монополи, което намалява икономическата свобода. На практика монополите започнаха да усложняват конкуренцията. На застрахователния пазар например работят множество компании, изборът на продукти също е голям, което сваля цените. Ако отидете да направите застраховка за автомобила си във Франция ще ви поискат няколко пъти повече отколкото в България. Тук благодарение на конкуренцията цената е ниска.

– След като за 2010 г. американската неправителствена организация „Фрийдъм  хаус“ отчете, че България е направила крачка назад в равнището на демокрацията си, за миналата година констатира „застой“. От седемте измервани показателя четири са останали непроменени, а три са се влошили, макар и не рязко. Докладът посочва още, че е продължила практиката на решенията на парче вместо провеждане на програмни и стратегически политики. Какъв е вашият коментар, мислите ли, че може да се открои сектор от стопанския живот, в който се провеждат стратегически политики?

– Тук трябва да похваля колегите от икономическата комисия, с които се опитваме да действаме по-цялостно. В България проблемът вече не е законодателен. Доста от законите са добри и са на място. Проблемът е, че не се изпълняват. Вземете например задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите. И тук нещата опират до застрахователната култура. Тази култура трябва да бъде изградена. Спестявайки от тази застраховка, рискуваш, ако предизвикаш катастрофа и блъснеш някого, да плащаш цял живот. Гаранционният фонд ще плати, но след това ще те осъди, тъй като ти си отговорен с цялото си имущество. Цял живот ще плащаш за това, че си решил да спестиш от „Гражданска отговорност”. От застраховки не се спестява. Това ти излиза скъпо, а можеш и да изгубиш всичко. 

В този ред на мисли след поредното природно бедствие или катаклизъм не трябва ли политиците да говорят по-малко, че държавата ще покрие щетите, за да може хората да помислят за своето бъдеще?

Най-важното за мен е да бъде изградена застрахователната култура. Хората да разберат смисъла от застраховките. Знам, че е криза. Всички сме притиснати от кризата. Въпреки това е неразумно да спестяваш от застраховки. Човек по някакъв начин трябва да се опита да овладее рисковете, които  могат да провалят живота му. Застраховката е най-умният начин. Държавата винаги ще обезщетява, този феномен винаги ще го има, но да видим колко души обезщети в Перник. Истината е, че опитаха да направят нещо, много шум се вдигна, много пушилка, но с малък резултат.  Държавата трябва да има политика за стимулиране на застраховането, но човек трябва да се пази сам и да взема правилните решения. Ако сам не си помогнеш, никой няма да ти помогне.

– За нашите читатели ще бъде интересно как вашата комисия си общува с представителите на застрахователния бранш?

Имаме много добри отношения, по всяка тема, която дискутираме, каним всички заинтересовани страни. Това е една практика, която въведе икономическата комисия. Знам, че тази практика понякога дотяга на народните представители, тъй като сме имали обсъждания по пет часа, но така се вземат добрите решения. Смятам, че отношенията ни са добри и взаимно си имаме доверие.

– В разговора ни преди малко казахте, че се наблюдава една конкуренция на застрахователния пазар, която в други страни не е така добре изразена…

Казвам, че има конкуренция на този пазар, което е добре, тъй като конкуренцията държи цените ниски. Знам също така, че в редица случаи обаче има неплащане от страна на застрахователи в случай на събитие, което трябва внимателно да се наблюдава от Комисията за финансов надзор и да се санкционира. Трябва да има конкуренция, от една страна, но, от друга, трябва да се спазват правилата.

– За или против задължително застраховане за имуществото на гражданите сте?

Аз съм винаги за правото на свободен избор. Макар да смятам, че е правилно всеки да има застраховка, той сам трябва да стигне до това решение. Не можем да го направим задължително, но застрахователните компании съвместно с държавата могат да организират разяснителни кампании. Много полезно би било да се дават лоши примери, как някой например губи дома си и затова, че няма застраховка, не получава нито лев обезщетение.

– А по линия на държавното и общинското имущество?

За държавното и общинското имущество това е задължително, защото държавата трябва да даде пример. Не може държавата да казва и да дава съвети, да прави информационна кампания, а да не си е оправила собствения двор.

– Какви са вашите наблюдения като гражданин, доколко адекватно се предлагат застрахователните продукти и с какви проблеми се сблъсквате най-често?

Вижте, това е забележка и към мен, тъй като човек понякога трябва да бъде откровен. Добре е човек да види продукта, за който плаща, какви точно условия включва и какви детайли има. Дали когато сключваш застраховка „Каско“, имаш право на доверен сервиз, или ти дават някакви пари и ти сам се оправяш. Така че всички трябва да си подобрим културата. Казвам го и за себе си, да четем внимателно и да знаем за какво точно сме платили.

С Мартин Димитров разговаряха Гергана Иванова и Васимир Радулов, цялото интервю може да видите ТУК

Източник: zastrahovatel.com