Дерегистрация на МПС без застраховка Гражданска отговорност

От днес влиза в сила служебното дерегистриране на коли без „Гражданска отговорност“ съгласно промените в Застрахователния кодекс. Глобата за несключена задължителна застраховка спада от 400 на 250 лева за физическо лице, но регистрацията на превозното средство ще се прекратява служебно. Възстановяването на регистрацията също ще може да става автоматично.

Процедурата по прекратяване на регистрацията на автомобили и мотоциклети без сключена „Гражданска отговорност” ще отнема около месец или два. Свалянето от отчет няма да става автоматично веднага след получаването на информация от Гаранционния фонд, че водачът няма валидна полица. Така собствениците ще имат достатъчно време, за да договорят нова застраховка.

Служебното дерегистриране на коли без „Гражданска отговорност“ бе прието с последните промени в Застрахователния кодекс, които влязоха в сила от 1 януари 2016 година. Законодателят предвиди още възстановяването на регистрацията да става автоматично. Същевременно глобата за несключена полица бе намалена от 400 на 250 лева за физическо лице.

Около 350 000 са автомобилите без „Гражданска отговорност” в страната, сочат данни на МВР.

Мярката по дерегистрация за МПС-та без полица обхваща всички превозни средства, независимо дали собствениците им ги ползват целогодишно или само по няколко месеца в годината. В тази категория влизат мотоциклети, каравани, селскостопанска техника и т.н. По тази причина всички возила трябва да имат валидна „Гражданска отговорност” през цялата година.

Гаранционният фонд ще предоставя на МВР през няколко дни списък на возила с нередовни полици. Оттам ще изпращат напомнящи писма на шофьорите. Ако и след това те не сключат „гражданска”, ще следва крайната мярка по снемате от отчет на МПС-то. После възстановяването на регистрацията ще става след предоставяне на данни от Гаранционния фонд или по желание на собственика след показване на валидна застраховка „Гражданска отговорност“.

Собствениците, които не ползват возилата си целогодишно и не искат да сключват „Гражданска отговорност” за времето, през което не ги карат, могат да ги спрат временно от движение. После, обратната процедура по пускането на автомобила или мотора в движение става с едно заявление в КАТ. Процедурата е облекчена, като е необходимо в Пътна полиция да се представи документ за валиден преглед.

Имайте предвид, че КАТ ще снима водачите без задължителна застраховка вече и със стационарните камери на пътя. Те ще са свързани със системата на Гаранционен фонд и ще сканират всеки регитрационен номер. В момента МВР изготвя образец на фиша. Следващата стъпка е стационарните камери да следят  и за технически преглед на автомобилите, след което нарушителите ще бъдат глобявани.

Не забравяйте да си подновите застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите. Може да я сключите и по интернет, без електронен подпис, като хартиената полица и стикера се получават по куриер.

Източник: www.uab.org