Начисляват данъка за колата без отстъпка, освен ако не си я поискате

Данък кола ще се пресмята отново, след като собствениците на автомобили са получили „честитка” по пощата. Причината е, че общините в страната нямат данни за евростандартите на всички автомобили. Затова начисляват данъка, без да отчитат отстъпката за екостандарта, пише „Монитор”.

Ако собственикът не е доволен от начисления му налог, ще трябва да отиде до данъчната служба и да покаже на място големия талон на автомобила и чрез него да удостовери екостандарта 3, 4, 5 или 6. Там трябва да попълни декларация и така ще получи предвидената отстъпка в данъка. Другият вариант за доказване на стандарта е с бележка от производител или негов дилър у нас.

Например, ако е начислен данък от 200 лв. за нова кола с евро 5 или 6, той ще бъде намален с 60% на 80 лв. Ако собственикът на возилото си е платил високата сума за налога, то разликата ще му се приспадне от бъдещи плащания. 50% е отстъпката за возилата с евро 3 и 4. За останалите автомобили общинските съвети по места са определили размера на налога с отстъпка от 20 до 40%.

До миналата година такова разграничаване нямаше, а намаление от 50% ползваха собствениците на автомобили с катализатор и мощност до 100 конски сили. Собствениците, които нямат записан евростандарт в големия си талон ще трябва да си извадят бележка от производителя или негов представител у нас. Услугата ще струва от 18 до 50 лв.

Изискването за доказване на евростандарт засяга над 750 000 собственици на автомобилни превозни средства само в София, тъй като КАТ разполага с информация само за 15% от всички над 950 000 возила.

източник: darikfinance