Задължителна застраховка срещу земетресение

Отново на дневен ред е предложението за задължително застраховане на имуществото, частна собственост. Въвеждането на задължителна застраховка срещу природни бедствия обмислят червени депутати. Става въпрос за система, която да обхваща жилищните сгради в цяла България.

За целта вече е направена първата стъпка, но са необходими още две, обясни пред „Стандарт“ председателят на парламентарната комисия за регионално развитие Димчо Михалевски. Вече е готова нова сеизмична карта на България, която посочва в кои селища колко голям риск от земетресение има и от каква степен. Но на наша територия възможните катастрофични събития са още наводнения и свлачища. За тях няма актуални изследвания и карти, а последните са правени преди повече от 30 години.

Идеята за задължителна застраховка трябва да получи подкрепа от обществото, преди да се реализира, смята Михалевски. Идеята е цената на полиците да е малък процент от стойността на имота, за да бъде поносима за хората, обясни Михалевски. Предвижда се парите да се събират от частни застрахователи, но да отиват в държавен фонд, а за компаниите да остава минимален процент комисиона.

И без да е въведена задължителната застраховка, според нас това е универсален метод за защита на имуществото. Домовете са скъпи- застраховките им- не!

Източник: Стандарт нюз